De stadions van het WK in Qatar

De stadions van het WK in Qatar

07-10-2022

De 24 wedstrijden die op het aankomende WK in Qatar worden gespeeld worden uiteraard niet op een bijveldje gespeeld. De eerste gedachte bij voetbalstadions in het land van de sjeiks zal je ongetwijfeld doen denken aan stadions als De Langeleegte van het inmiddels opgeheven BV Veendam of het Herman Vanderpoortenstadion van Lierse SK. Niets is echter minder waar. Aangezien er redelijk tot kneiter veel geld beschikbaar is, zijn de speelsteden voor het WK voorzien van prachtige voetbalstadions. Wij vertellen je hieronder over de 8 voetbalstadions en 5 speelsteden tijdens het WK in Qatar.

De 5 speelsteden tijdens het WK in Qatar

De kans is aannemelijk dat je niet zomaar even 1 of 2 Qatarese steden opnoemt. Zo groot is het namelijk ook allemaal niet in het Aziatische land. Vandaar dat er ‘maar’ 5 steden in Qatar zijn die te boek staan als speelstad. Dit zijn Al Khawr, Al Wakrah, Lusail, Ar Rayyan en Doha.

De speelsteden tijdens het WK liggen dicht bij elkaar

Het grote voordeel van een klein organiserend land is dat de speelsteden allemaal op maximaal een uur rijden van elkaar liggen. Zo ben je bijvoorbeeld in een klein uurtje van het zuidelijke Al Wakrah in het noordelijke Al Khawr. Hieronder vertellen we kort wat meer over de speelsteden tijdens het WK in Qatar:

Ar Rayyan

Aangezien er sprake is van meer stadions dan speelsteden, betekent dit dat er in Ar Rayyan maar liefst 3(!) voetbalstadions zijn. Laten we voor hen hopen dat er in deze stad ook de nodige clubs zullen ontstaan, zodat we kunnen spreken van een wel heel speciale stadsderby. Ar Rayyan is de op een na grootste stad van Qatar. Er wonen iets minder dan 300.000 mensen.

Lusail

Het meest indrukwekkende voetbalstadion staat overigens niet in Ar Rayyan. Deze is namelijk te vinden in Lusail. Dit is overigens een typisch voorbeeld van een stad die zomaar ineens uit de klei is gestampt. Vroeger was Lusail namelijk een klein vissersdorpje, Inmiddels deze stad het toneel voor de finale van het WK in Qatar. Op zich niet gek als je je beseft dat er maar liefst 40 miljard euro is uitgetrokken om alles hier op te bouwen.

Doha

Waar veel mensen misschien denken dat Doha een op zichzelf staande plek is, is dit toch echt de hoofdstad van Qatar. Daarbij is het ook direct de grootste stad met in totaal een slordige 2,5 miljoen inwoners. Er zijn hier dan ook twee voetbalstadions te vinden. In deze stad worden overigens voornamelijk de groepswedstrijden afgewerkt.

Al Wakrah

De vierde speelstad die we hier benoemen is Al Wakrah. Liefhebbers van wedden op voetbal hebben wellicht ooit ingezet op de voetbalclub die naar dezelfde naam luistert. Al Wakrah is een stad dat ongeveer 80.000 inwoners heeft. Een simpel rekensommetje leert dat de helft van deze bevolking dus in het bijbehorende voetbalstadion past. Al is het maar de vraag of de Qatarese bevolking hier zelf op zit te wachten.

Al Khawr

De laatste van de speelsteden tijdens het WK is Al Khawr, ook wel Al Khor genoemd. Dit is tevens de stad waar de openingswedstrijd van het WK voetbal in Qatar wordt gespeeld. Al Khawr is een van de oudste steden van Qatar en staat hedendaags vooral bekend om de olie industrie. Het zal eens niet zo zijn.

De 8 voetbalstadions tijdens het WK 2022

Tijdens elke eindronde van een voetbaltoernooi zijn het de voetbalstadions die zeer van invloed zijn op het toernooi. Wat te denken van het af en toe irritante geluid van de vuvuzela’s in Zuid-Afrika in 2010 of de overheerlijke samba sfeer op de tribunes tijdens het WK 2014 in Brazilië. Dit jaar zijn er zoals gezegd 8 voetbalstadions. Hieronder volgt een overzicht van de namen van de stadions en het bijbehorende maximale toeschouwersaantal:

  1. Lusail, Stadion Lusail, capaciteit: 80.000
  2. Al Bayt, Stadion Al Khawr, capaciteit: 60.000
  3. Khalifa International Stadium, Ar Rayyan, capaciteit: 48.000
  4. Al Rayyan Stadion, Ar Rayyan, capaciteit: 40.740
  5. Al Thumama Stadion, Doha, capaciteit: 40.000
  6. Stadion 974, Doha, capaciteit: 40.000
  7. Education City Stadion, Ar Rayyan, capaciteit: 40.000
  8. Al Janoub Stadion, Al Wakrah, capaciteit: 40.000

In welke speelsteden speelt Nederland tijdens het WK?

Zoals bekend is Nederland in de poulefase ingedeeld bij Senegal, Ecuador en Qatar. Wat betreft laatstgenoemde ploeg kunnen we dus eigenlijk spreken van een uitwedstrijd. Al is het daarbij wel de vraag hoe Qatarese supporters er daadwerkelijk in het voetbalstadion zullen zitten. Nederland opent het WK tegen Senegal. Dit zal gebeuren in het Al Thumama Stadion in Doha. Zoals je eerder hebt gelezen kunnen hier dus maximaal 40.000 toeschouwers aanwezig zijn.

De tweede wedstrijd van Oranje wordt gespeeld tegen Ecuador. Deze pot wordt gespeeld in het Khalifa International Stadium in Ar Rayyan. Tot slot speelt Nederland op 29 november tegen gastland Qatar. Deze pot zal worden gespeeld in het stadion van een van de grootste speelsteden tijdens het WK: het Al Bayt Stadion. Een grappig detail aan dit laatstgenoemde voetbalstadion is dat er zich in dit stadion een hotel bevindt. Dit gaat zelfs zo ver dat je vanuit de hotelkamer de wedstrijd live kunt zien.

logo
Populaire artikelen
logo
Categorieën